Vladimir Crnojević

Vladimir Crnojević

direktor
BIOSENSE INSTITUT

Poljopovreda sprema rešenja za 22. vek

Srbija će, po svemu sudeći, ove godine prema proceni Ministarstva finansija  imati pad privredne aktivnosti od jedan odsto, što će, kako se očekuje biti najbolji rezultat u Evropi. Dve privredne grane: poljoprivreda i prerađivačka industrija, ublažile su ekonomski pad ove godine i oporavile ukupan rezultat srpskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, poljoprivreda je u prvoj polovini godine porasla za 2,2 odsto, a prerađivačka industrija, koja je sa poljoprivredom usko povezana, takođe beleži rast.

Na temu „Poljoprivrede za 22. vek“ govoriće Vladimir Crnojević, direktor BioSence instituta, koji  je pre tri godine u Novom Sadu otvorio Centar za digitalnu poljoprivredu, a otvaranju je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić. Ona je tom prilikom istakla da će zavhaljujući Centru  Novi Sad, Vojvodina i Srbija postati Evropski centar izvrsnosti za poljoprivredu, ne samo za 21. vek, već i za 22. vek.

Ovaj institut ima i digitalnu platformu AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike. Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje. Reč je o podacima koji imaju praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata, katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu.

Agenda

  • PREZENTACIJA
  • Poljoprivreda za 22. vek

    Vladimir Crnojević
    direktor
    BioSense Institute